Nemzetközi szinten jegyzett triatlonos, ironman specialista.

Hétszeres ironman magyar bajnok, az Arizona Ironman és az olaszországi ElbaMan győztese.

Kilencszeres ironman bajnok.

Következő verseny:
IRONMAN MAR DEL PLATA, Argentina
03
2017.12


Aktualitások

Major József tizedszer indul Nagyatádon

2016.07.08.

 Nagyon büszkék vagyunk, hogy a csúcstartót ismét köreinkben köszönthetjük. Mi vett rá, hogy ismét Nagyatádon állj a rajtvonalhoz?

Az elmúlt négy évben nem indultam Nagyatádon, amivel egy 10 éves sorozatot szakítottam meg. Mivel Phoenixbe költöztem, így főleg az amerikai versenyekre fókuszáltam, és a nemzetközi megmérettetések mellett nem tudtam beilleszteni a programomba ezt a versenyt. Be kell vallanom, hogy mindig fájó szívvel néztem az online közvetítést. Idén, bő két év után utazok haza, hogy meglátogassam a családomat, barátaimat, és úgy gondoltam, hogy egyúttal ismét elindulok a nagyatádi viadalon is.

Major József tizedszer indul Nagyatádon

 Utoljára 2011-ben jártál nálunk. Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz azóta?

Az elmúlt négy év nagyon nem volt egyszerű számomra. Az első két évben voltam dobogón a North American Championship-en és több alkalommal top 6-ban WTC Ironman versenyeken, és a Hawaii Világbajnokságon is képviseltem Magyarországot. Ezt követően egészségügyi problémák miatt, nem a tőlem elvárt eredményeket hoztam, és sokszor csak a verseny teljesítése volt a cél.

 

Nagyatádon te tartod az első négy legjobb időt, és tiéd a szakaszrekord a futópályán is. Hol és melyik pályán mented eddig a legjobb idődet (és mennyi volt az?)

Igen, erre nagyon büszke vagyok, hogy a nyolc legjobb futóidőből hat az enyém, és a leggyorsabb négy idővel is én büszkélkedhetem. A gyengébb úszásom miatt egész pályafutásom alatt inkább a nehezebb, kihívásokkal teli versenyeket (pályákat) kedveltem, így az eddigi legjobb időt Nagyatádon futottam, ami 8:20:26, de körülbelül 12 ironman távú versenyt fejeztem be 8:30-on belül.

 

Egy interjúban olvastam,és te is említetted az imént, hogy sajnos egészségügyi gondokkal küzdesz. Sikerül lassan felülkerekedni?

Igen, hét éve colitis ulcerosa-t diagnosztizáltak nálam. Ez a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, ami az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár, jellegzetesen hasi fájdalom és hasmenés kíséri. 2013-ban ennek a betegségnek sikerült felül kerekednie, és ez a sportbeli teljesítményem romlásához vezetett. Sajnos hosszú időt vett igénybe, mire kiderült, hogy minden hátterében, az életemet (versenyzésemet) már régóta megnehezítő colitis áll. Különböző gyógyszeres kezeléseket alkalmaztunk, amik tüneti szinten segítettek, de élsportolói szintű teljesítmény leadására nem voltam képes.

 

Hogy érzed a mostani felkészültségedet? Milyen körülmények között tudsz edzeni?

Phoenix-ben a felkészülési lehetőségeim ideálisak. Saját atlétáim edzéseit irányítom, hétvégenként egy kerékpáros boltban dolgozom, és a fennmaradó időben a saját edzéseimre tudok fókuszálni. A felkészültségemre már nem tudok ilyen egyszerű választ adni. Az elmúlt fél évben nagyon jó edzéseket végeztem, de a texasi ironman után, ami nem a terveim szerint sikerült, nagy lépésre szántam el magam. Az elmúlt 3 hétben új edzési szisztéma szerint edzek, új diéta szerint étkezem, ami egy drasztikus váltás számomra. Az idő rövidsége miatt nem tudom, hogy mit várhatok magamtól Atádon, de majd meglátjuk.

 

Eddig Nagyatádon összesen ketten tudtak 8:30-as időn belül célba érni, Te és Flander Marci. Milyen időt tervezel idén menni?

Igen ez igaz, de ebben a sportban az a szép, hogy a múlt nem számít, az a kérdés, hogy a verseny napján ki hogy teljesít. Marci egy nagyon erős ellenfél, aki már nemzetközi szinten is megmutatta, hogy számolni kell vele, de még legalább 4-5 versenyző van, akinek, ha minden összejön aznap, akkor okozhat meglepetést. Ahogy már írtam, én is izgatottan várom a verseny napját, mert én sem tudom még, hogy mit várhatok magamtól (főleg idő tekintetében), de mint mindig, ez alkalommal is csak azt mondhatom, hogy egy újabb bajnoki címmel szeretnék hazatérni.

 

Láthatunk még idén magyar pályán, vagy Nagyatád után irány vissza az Államokba?

A nagyatádi viadal előtt valószínű, hogy Szombathelyen is ott leszek, és méltón szeretném képviselni csapatom, SZESE - Győr színeit, akik a hosszú külföldi tartózkodásom ellenére is mindenben segítenek, és mellettem állnak. Az Atádi verseny után bő egy héttel visszautazom Scottsdale-ba, ahol minden változatlanul vár vissza.

 

Az eredeti interjú: Rajtlista készítés közben II: a "Csillagok háborúja"...


Ossza meg ismerőseivel:
Facebook

SZPONZOROK
PARTNEREKMÉDIA PARTNEREKAz oldal látogatottsága:


weboldal tervezés: IRQ
ELÉRHETŐSÉG
Név: Major József
E-mail cím:
Blog oldal címe: majorjozsef.blogspot.com
MENÜ