Nemzetközi szinten jegyzett triatlonos, ironman specialista.

Hétszeres ironman magyar bajnok, az Arizona Ironman és az olaszországi ElbaMan győztese.

Kilencszeres ironman bajnok.

Következő verseny:
IRONMAN MAR DEL PLATA, Argentina
03
2017.12


Blogrss

Flagstaff

2014.07.09.

 Az előző év tapasztalatán okulva úgy döntöttem, hogy a nyár nagy részét Flagstaff-ben fogom tölteni az edzések miatt. Phoenix az év 8-9 hónapjában tökéletes a triatlonos edzések elvégzésére, de a nyári időszak elviselhetetlen. Nekem igazából nincs problémám a 40-45 fokos hőséggel, de a sportoló szervezetet nagyon megviseli, a regenerálódási idő nagyon hosszú (amit persze, mint profi sportoló, nincs időm kivárni).

Flagstaff

 Ezért, amikor június elején visszajöttem Phoenix-be egy-két dolgot elintéztem, és minden szükséges holmit felpakolva felmentem Flagstaff-be.
Erről a helyről azt kell tudni, hogy nagyságrendileg 2000 méreten fekszik. A legmagasabb pontja 3850 méter, amit csak gyalog lehet megközelíteni, de közel 3000 méteres hegyeket lehet meghódítani kerékpárral is. Van 50 méteres medencéje, (és most építik az újat) ahol rengeteg nemzet úszóválogatottja tartja magaslati edzéseit, bő egy hónapja például egy kisebb magyar delegáció is itt volt. Ami számomra a legfontosabb, hogy a nyári időjárás itt is hasonló, mint Phoenix-ben (nagyrészt napos), csak hűvösebb, átlagosan 20 és 30 fok között mozog.
A lényeg, hogy megtámadtam ezt a "kisvárost" ami csak 2 órára van autóval. El is kezdtem az edzéseket, de csak nagyon óvatosan, mivel a szervezetnek meg kell szokni a magaslatot, akklimatizálódni kell. Folyamatosan kezdtem megszokni a helyet és a körülményeket, csak egy probléma volt, hogy az edzések nem mentek. Ekkor komolyan elkezdtem gondolkodni, mi lehet a baj. Átgondoltam az elmúlt két év történéseit, főleg a szervezetem által, az előző hét hónapban küldött jeleket, és úgy gondoltam, ezek túledzettségre utalnak.


Ekkor kicsit beleástam magam a témába, és szörnyű érzés fogott el, amikor a tünetek sorát végigolvastam:
- fáradtság, erőtlenség
- általános enyhe, vagy erősebb izom és ízületi fájdalom
- teljesítményromlás, pulzus ingadozás
- rossz alvás, amikor az ember gyakran felébred és nagyon izzad
- tompa fejfájás, esetleg enyhe orrvérzés
- csökkenő edzéskapacitás/intenzitás
- depresszió
- lelkesedés, motiváció gyengülése vagy elvesztése

 

Úgy éreztem, mintha egy az egyben rólam írták volna. Ekkor elmentem megnézetni a vérképemet, ez egy nagyon jó módja, hogy megbizonyosodjunk arról, mi is játszódik le szervezetünkben. Szerencsére nem volt különösebb probléma, a vas szintem is jó volt (igaz, az elmúlt hónapokban figyeltem is rá, mivel a magaslati edzés elvégzése lehetetlen, alacsony vas esetén).
Ami viszont magas volt, az a kortizol, ami a fizikai jeleket megerősítette, azaz minden szempontból túl nagy stressznek tettem ki a szervezetemet. Nem szeretném ezt különösebben ragozni, a lényeg, hogy már harmadik hete pihenek (semmi triatlonnal kapcsolatos edzés, sok pihenés és túra).

 

A következő nagy kérdés, hogy mikor leszek elég pihent, hogy elkezdjem az edzéseket. Nem egyszerű dolog, mivel van fizikai pihentség és mentális pihentség. A fizikai pihentséget elég könnyű megérteni, de annál nehezebb a lelki, mentális részét. Például, miután megcsinálsz egy ironman versenyt, másnap úgy érzed, hogy a végtagjaid nehezek, fáradtak, és még lehet kisebb ízületi fájdalmad is. Mindezek azonban elmúlnak megfelelő regeneráló edzések elvégzésével, helyes táplálkozás, és optimális alvás mennyiségének betartásával (kivéve, ha a verseny alatt maradandóan megsérülsz). Ezzel szemben, amit nagyon sokan nem vesznek figyelembe, az a mentális felfrissülés. Egy ironman verseny alatt sokat kell koncentrálni, hogy ne add fel, leküzdeni a fizikai stresszt (mind az izom és ízületi fájdalmakat), és megküzdeni a fejedben tobzodó gondolatokkal. Egyértelmű, hogy ezek sokkal nagyobb mértékben gyengítenek le, mint a fizikai hatások, és ezekkel meg kell küzdened a mindennapi edzések során is.

 

Most erre a kérdésre kell választ találnom, így sajnos meg kell változtatnom az eredeti versenytervemet, nem tudok részt venni a Lake Placid ironman versenyen, amit nagyon vártam. Már hosszú évek óta tervezem, hogy indulok ezen a versenyen, mert úgy gondolom, hogy feküdne nekem a kemény kerékpáros-, és futópálya. Mivel nem szeretnék átélni hasonló versenyeket, mint az elmúlt másfél évben, így most ésszel kell döntenem, és türelmesnek kell lennem, hogy ismét készen álljak a versenyekre.
Senki ne essen kétségbe, ígérem, hogy idén még szoríthattok nekem a gép előtt ülve.

 

Mivel az elmúlt öt évben nem volt ennyi időm töprengeni, most jutottam arra a döntésre, itt az ideje, hogy a felhalmozott tapasztalatomat átadjam másoknak. Ezért, ha valaki úgy érzi, hogy az én irányításommal szeretne felkészülni az elkövetkező versenyeire, online edzőként szívesen foglalkozom minden jelentkezővel, aki velem szeretne dolgozni.
Röviden ennyit arról, mi történt az elmúlt hetekben, ha bárkinek kérdése van, írjon nyugodtan.

majorka79@gmail.com


Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:


Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:


Facebook

SZPONZOROK
PARTNEREKMÉDIA PARTNEREKAz oldal látogatottsága:


weboldal tervezés: IRQ
ELÉRHETŐSÉG
Név: Major József
E-mail cím:
Blog oldal címe: majorjozsef.blogspot.com
MENÜ